Thursday, 30 July 2015

5 Manfaat Bawang Putih Untuk Kesihatan

Bawang putih adalah sejenis makanan yang common dalam kehidupan seharian kita. Walaupun tak makan secara direct tapi bawang putih sangat banyak dan selalu digunakan dalam masakan.5 Manfaat Bawang Putih Untuk Kesihatan 


1.   Merawat Masalah Rambut Gugur 

Bawang putih mengandungi kandungan allicin yang tinggi. Allicin merupakan sulfur yang boleh membantu menyubukan rambut secara efektif.
2. Membantu mengecutkan jerawat 

Mungkin bawang putih tidak banyak digunakan dalam ubat jerawat. Namun, kandungan antioksidan yang terdapat dalam bawang putih sangat membantu membunuh bakteria punca jerawat.

3. Membantu merawat masalah selesema 

Dengan kandungan antioksidan yang tinggi, bawang putih dapat membantu meningkatkan tahap imunisasi badan. Minum air bawang putih ditambah halia atau madu dapat membantu meredakan selesema.
4. Membantu mengawal berat badan

Menurut pakar nutrisi, Cynthia Saas, bawang putih dapat membantu menurukan berat badan dan mengurangkan kandungan lemak yang tersimpan dalam badan. 

5. Mencegah kanser 

Kandungan Allyl dalam bawang putih sangat membantu untuk mengurangkan risiko penyakit kanser. Kandungan yang terdapat dalam bawang putih akan melemahkan aktiviti sel kanser dalam tubuh badan, 


Adakah anda boleh makan bawang putih asli begitu sahaja? 
Jika tidak, sekarang dah mudah dah ada alternatif untuk bawang putih iaitu Garlic tablet. 
Anda hanya perlu makan 2 biji sehari untuk mendapat manfaat maksimum seperti bawang putih asli. 
Diperbuat daripada bawang putih sebenar dan sangat sesuai untuk ibu2 mengandung, 
Bagi yang berminat untuk dapatkan Garlic Tablet ni boleh terus contact emi ya. 

1 comment: